Musici

Wie werken met ons mee?

Patrick Pranger, dirigent

Patrick is een dirigent die door zijn enthousiasme zijn liefde voor muziek en tekst op het koor en op het publiek weet over te brengen. Keer op keer weet hij met het koor het verhaal van de muziek te laten spreken. Daarnaast richt hij zich met succes op een gezonde manier van zingen. Vanuit deze invalshoeken werkt hij samen met het koor aan uitvoeringen van hoog niveau, die de zangers en de muziek tot hun recht laten komen.

Patrick studeerde solozang aan het Noord-Nederlands Conservatorium te Groningen en daarna koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Al tijdens zijn studie werd hij, als enige Nederlander, geselecteerd voor een tweetal exclusieve Eric Ericson Masterclasses. De eerste was in Lund (Zweden). Tijdens deze masterclass werkte hij met het Eric Ericson Chamberchoir, Ars Nova Kopenhagen en het Helsingborg Symphonie Orchestra. De tweede masterclass was in Haarlem waar Patrick het Groot Omroepkoor en het Nederlands Kamerkoor dirigeerde. In december 2014 was Patrick een van de genodigde deelnemers aan de International Opera Chorus Conducting Workshop, georganiseerd door De Nationale Opera en de European Network of Opera Academies (ENOA).

Naast dirigent van Sonante Vocale is Patrick artistiek leider van het Haags Matrozenkoor en Chordiality, een eigenwijs en dynamisch Haags projectkoor met ambitie. Daarnaast wordt hij steeds vaker gevraagd als gastdirigent. Zo werkte hij met Vocaal Ensemble COQU, Bachkoor BWV Zeeland, het Drechtsteden Bachkoor en het jonge mannenkoor de Coolsingers uit Rotterdam. Ook studeerde hij repertoire in met het Dutch National Opera Academy, Opera2Day en was hij koorcoördinator voor de voorstelling AMADEUS van Het Nationale Theater i.s.m. de Theater Alliantie. Hij dirigeert al jaren de Residentie Bach Ensembles tijdens de Nationale Indië-Herdenking op 15 augustus.  Ook voor het komende jaar staan al een aantal gastdirecties op het programma.

Naast het dirigentschap bloeit Patricks zangcarrière en mocht/mag hij werken met dirigenten als Peter Dijkstra, Jan Willem de Vriend, Paul McCreesh, Jos Vermunt en Boudewijn Jansen, daarnaast zong hij opera’s o.l.v. Kenneth Montgommery, Hernàn Schvartzman, Richard Egarr en Valery Gergiev en zong hij bij koren als World Youth Choir, Bachkoor Holland en het Nederlands Kamerkoor. Hij is de bas in het solistenkwartet CLARUS.

Meer weten over deze bevlogen dirigent en zanger? Zie: www.patrickpranger.com.

 

Martin Lorijn, repetitor

Martin Lorijn zong als jongenssopraan in de koren van zijn vader, Mar Lorijn. Hij volgde pianolessen bij zijn moeder, Jan van Vlijmen en Ludwig Schonk.

Hij begeleidde op 15-jarige leeftijd de repetities van het Toonkunstkoor Amersfoort, Datzelfde jaar werd hij organist van de Heilige Geestkerk, ook in Amersfoort. Momenteel is hij organist/pianist van de  geloofsgemeenschap St. Franciscus Xaverius te Amersfoort en vaste begeleider van het Amersfoorts Mannen Koor. Zijn eerste onderwijsbaan was op het Edith Steinlyceum in den Haag. Het meisjeskoor van die school stond onder leiding van muziekdocent Ruud van der Meer. Met dat koor maakte Martin een concertreis door Schotland.

Het grote oratoriumrepertoire leerde hij nog beter kennen bij de KCOV in Amsterdam onder leiding van Martin Kamminga. Martin studeerde Engels en muziekwetenschap aan de RU te Utrecht. Hij begeleidde vele instrumentale en vocale solisten, onder wie onder meer Bas Ramselaar., met wie hij ook een meestercursus volgde bij Robert Holl en Rudolf Jansen.

Hij wordt vaak gevraagd om koren op concerten te begeleiden, maar treedt ook op in programma’s met muziek en poëzie. Het meest recent rond gedichten van C.O. Jellema en Emily Dickenson.

Martin is als docent Engels en afdelingsleider van de VWO-afdeling verbonden geweest aan ‘t Hooge Landt College in Amersfoort. Sinds januari 2003 is hij vaste repetitor van Sonante Vocale.