Volgend concert:

  • 00 DAGEN
  • 00 UREN
  • 00 MIN
  • 00 SEC

Komende concerten

Johannes Passion


Vocaal Ensemble Sonante Vocale
Orchestra van Wassenaer

Dirigent: Patrick Pranger

Solisten
Leon van Liere: Evangelist
Daniël Hermán Mostert:  Christus

Ellen Valkenburg:  Sopraan
Marian Dijkhuizen: Alt
Jeroen de Vaal: Tenor
Berend Eijkhout: Bas

Aanvang 20:00, kerk open 19:30

Prijzen
Volwassenen: €27,50
CJP/studenten: €17,50
Kinderen t/m 16 jaar: €12,50

Bestel kaarten

Over de Johannes Passion

Bachs Johannes Passion is compacter van opzet en ook minder bekend dan zijn Matthäus Passion, maar tegelijk intiemer en dramatischer. Meer dan in de Matthäus Passion ligt de nadruk op Jezus als de Verlosser, als handelende persoon die de wil van Zijn hemelse Vader uitvoert.

Zoals veel van Bachs werken zit ook de Johannes Passion vol muzikale symboliek. Alleen al de opbouw is symbolisch; de Johannes Passion is opgebouwd in een kruisvorm, met het koraal Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn als centrum.

Bach schreef de Johannes-Passion in 1724 in drie maanden tijd. Op 7 april van dat jaar, Goede Vrijdag, werd de Johannes-Passion voor het eerst uitgevoerd in de Nicolaïkirche in Leipzig. Een jaar later verving hij het openingskoor door een ingetogen koraalbewerking, waarschijnlijk omdat er kritiek op de (te uitbundige) muziek was gekomen. Bach bleef wijzigingen aan de Johannes-Passion aanbrengen, zodat er tegenwoordig vier verschillende versies bestaan (naast die uit 1724 en 1725 is er ook een versie uit 1728 en 1749). Vlak voor zijn dood begon Bach aan een nieuwe versie, die hij niet heeft kunnen afmaken.

De Johannes Passion in liturgische context

De Johannes Passion werd uitgevoerd in een vesperdienst op Goede Vrijdag. In deze dienst werd naast de passie nog meer muziek uitgevoerd. Wij willen onze luisteraars graag laten ervaren hoe de Johannes Passion in deze liturgische context heeft geklonken. Daarom voeren we voorafgaand aan de Johannes Passion het a capella motet Crucifixus a 8 van Antonio Lotti uit. Dit motet is gevonden in de bibliotheek van Bach en het is dus goed mogelijk dat hij dit werk heeft uitgevoerd in een soortgelijke dienst. Het Crucifixus kijkt, net als de Johannes Passion, door het lijden van Jezus heen naar Gods eeuwige plan.

Ook orgelmuziek maakte deel uit van de liturgie. Deze avond worden daarom ook enkele orgelwerken van J.S. Bach ten gehore gebracht.